Kultur

Lager felles nordisk musikkradio

Radiokanaler i fem nordiske land kan gå sammen om et nytt program. Målet er fast sending på BBC.

Francine Gorman leder jobben med å etablerte et pan-nordisk musikkprogram. Lára Björg Gunnarsdóttir

 • Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

Norske NRK P3 er blant de fem radiokanalene som på initiativ fra den felles plattformen Nordic Music Export Programe er invitert til å etablere et felles radioprogram som utelukkende skal spille og presentere ny nordisk musikk.

Programmet er tenkt sendt i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island, og etter hvert fast som ukentlig eller månedlig sending på engelske BBC.

Med på utviklingen er også Nordic Playlist, et fellesnordisk nettsted som samler en rekke artisters spillelister og hitlister fra de forskjellige landene.

«The hottest thing»

Francine Gorman fra London er redaktør for Nordic Playlist, som ble startet opp for et drøyt år siden.

— Programmet er under utvikling nå, og timingen er helt perfekt. Alt av nordisk kultur, det være seg musikk, filmer, litteratur eller TV-serier, er «the hottest thing» i England akkurat nå. Konseptet må fortsatt utvikles litt mer, slik at de forskjellige radiokanalene og landene føler at det passer for dem alle, men dialogen er der.

— Den store ambisjonen er å få alt i gang og på luften i løpet av året, sier Gorman.

Spillelister er fremtiden

Under helgens musikkbransjefestival Bylarm er hun vertskap for Nordic Playlist Radio Bar, som sender seks timer direkte radio fra festivalområdet ved Bar Vulkan i Oslo.

Timene fylles med nordisk musikk, diverse radio-DJs og liveopptredener fra blant annet norske Jonas Alaska, islandske Vök og danske Vinnie Who.

— Selv om landene er felles under det nordiske banneret, har man forskjellig musikk og publikum. Det vi har sett etter et år med Nordic Playlist, er at de kuraterende artistene presenter utrolig mye nordisk musikk som man ellers aldri ville fått hørt. Dette er også målet med et fremtidig radioprogram, som er et logisk steg videre fra nettstedet, sier Francine Gorman.

I bunnen ligger vissheten om at slike digitale spillelister er fremtiden, og den moderne samtidens svar på mixtapes på kassetter eller CD-rom, som man deler seg imellom. Spillelister er også blitt svært sentralt hos strømmetjenester som globale Spotify og norske Wimp.

 1. Les også

  Hitmakeren som skapte lyden av 80-tallet

 2. Les også

  Han spår blodbad i strømmekrigen

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Vil ha minst 40 prosent norsk musikk i prime-time radiotid

 2. KULTUR

  Vil tvinge radiokanalene til å spille mer norsk musikk

 3. KULTUR

  Krever større andel norsk musikk i strømmetjenestene

 4. KULTUR

  Som Natt & Dag-redaktør publiserte han knallhard kritikk av P3. Nå er han selv kanalens musikksjef.

 5. DEBATT

  NRK styrker musikkformidlingen i radio | Ragnhild Veire

 6. KULTUR

  Britene elsker Skam og «hygge» - og mer kultur skal de få