Oslo

Slik forklarer MDG-toppene partiets nedtur i Oslo

Folk er utålmodige og vil se resultater av MDGs politikk. Slik forklarer MDG-toppene de svake tallene på målinger.

For ett år siden visste svært få i Norge hvem Lan Marie Nguyen Berg er. Nå er Oslos samferdselsbyråd en av MDGs største profiler.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

Det hersker ikke tvil om hva MDG sikter seg inn mot. Mens andre
partier velger seg frodige uteserveringer som arena for de tradisjonsrike pressekonferansene før ferien setter inn, inviterte MDG fredag på økologisk frukt i et av Stortingets lysegrønne møterom. Det er hit de vil, var budskapet.

Men det er et godt stykke igjen.

Les også

Harald Stanghelle: «MDG har gått i SV-fella»

På Aftenpostens ferske stortingsmåling for Oslo stuper MDG.

Partiet noterer seg 4,6 prosent opplutsning. Det er under resultatet fra stortingsvalget 2013 da Rasmus Hansson kom inn, og det er nesten en halvering fra partiets resultat i kommunevalget i fjor.

– Jeg tror veldig få trodde at vi kom til å gå inn i byrådet. Folk fikk sjokk da vi gikk inn i forhandinger og ville ta makt. Bølgene etter det har pågått i åtte måneder nå, sa samferdselsbyråd Lan Marie Ngyuen Berg.

Og for MDG, mer enn for mange andre partier, henger det som skjer i hovedstaden nært sammen med det nasjonale. Det bidro også MDG selv til å understreke fredag da partiets talspersoner Rasmus Hansson og Une Aina Bastholm delte scene med partiets to Oslo-byråder.

Rasmus Hansson og Une Aina Bastholm, de to offentlige talspersonene til MDG, møtte pressen fredag. De var flankert av Oslo-byrådene Lan Marie Nguyen Berg (t.v.) og Hanna Marcussen (t.h.).

– Det har i blant kjentes som at å fjerne en P-plass på Karl Johans gate vil bli slått opp stort i avisene i Finnmark. Oslo-politikk er blitt nasjonal politikk, sa samferdselsbyråd Lan Marie Ngyuen Berg.

Sikker på at vinden snur

Byutviklingsbyråd Hanna Marcussen er sikker på at nedgangen på meningsmålinger er midlertidig. Hun tror ikke det skyldtes at velgerne har flyktet når de så hva partiet prioriterte i praksis.

Hanna Marcussen, samferdselsbyråd i Oslo, trekker frem de store, konkrete byutviklingsprosjektene som et av områdene hvor det nok blir strid internt mellom byrådspartiene fremover. I forrige periode, da satt i opposisjon, stemte MDG og Ap ofte svært forskjellig i slike saker i bystyret.

– Men kanskje var det litt overoptimistiske forventninger til hvor raskt vi skulle klare å snu ting, Så jeg tror det ligger der, at folk ikke har sett nok konkrete og fysiske resultater. Det vil snu når resultatene begynner å manifistere seg, sa hun.

– Er det én ting jeg er sikker på, så er det at velgere som stemte på MDG, stemte å den politikken vi gikk til valg på og fortsatt vil ha den politikken, understreket Rasmus Hansson.

Les også

Ledelsen i MDG har vært lammet av personlige konflikter siden 2014

Valgforsker: - Ikke en miljøbølge

Valgforsker Bernt Aardal er ikke like sikker.

Bernt Aardal, valgforsker ved Universitetet i Oslo

– Da MDG kom inn på Stortinget i 2013, fant vi ingen tegn valgundesøkelsen til at det var noen miljøbølge blant velgerne som bragte dem inn. Det kan virke som det heller skyldtes misnøye med andre partier, sier Aardal.

Når det gjelder Oslo-målingen spesielt, trekker han blant annet frem at det hadde bygget seg opp store forventninger til MDG, noe partiet også selv bidro til, blant annet i spørsmålet om E18 og reforhandling av Oslopakke 3.

– Det går utover troverdigheten når man må komprimisse, sier Aardal.

For Rasmus Hansson er det motsatt. Han trekker frem tautrekkingen om Oslopakke 3 som et eksempel til etterfølgelse.

– E18-forhandlingene er et eksempel på hvordan MDG kommer til å opptre når vi når målet vårt i Stortingsvalget i 2017, sa Hansson.

Partiets erklærte mål er å nå sperregrensen, havne på vippen og danne et forpliktende samarbeid i det de kaller «en grønn blokk» sammen med sentrumspartiene og SV.

Om de ikke når sperregrensen, ligger det ifølge målingene an at Hansson får en ny periode som solospiller.

Les også

De lovet elbil-fordeler til 2019 . Nå kan Høyre, MDG og Ap bryte valgløftet.

Velgerne er illojale

Ifølge Aftenpostens måling har MDG de mest illojale velgere av alle partier. Under halvparten av dem som stemte på MDG i Oslo i 2013, sier at de vil stemme på partiet på nytt. De fleste går til andre partier.

Bernt Årdal kaller det «et dårlig signal».

– Det som vanligvis skjer når et parti faller, er at velgerne i første omgang setter seg på gjerdet. Velgerne har ofte en tilknytning til partiet over tid, som kan gjøre det litt smertefullt å skulle bytte parti. For MDG er det annerledes. De fleste av velgerne hadde aldri stemt på dem tidligere, de har ikke en slik tilhørighet, sier han.

Les også

  1. Per Kristian Haugen: «Tyske lærdommer for MDG»

Les mer om

  1. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
  2. Rasmus Hansson
  3. Oslo
  4. Meningsmålinger