Gladmelding til Oslo-ferierende byboere: Skiføre i Marka til over påsken
– Det er all grunn til å tro at man vil kunne gå på ski i Marka til godt over påsken, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe.
Det har lenge vært en god skisesong i skogområdene rundt Oslo denne sesongen. Det er mye snø i Marka nå, med 170 centimeter på det meste.
«Det gjelder å nyte denne skisøndagen med raske, faste spor og tørrvoksføretørrvoksføreTørrvoksføre er når det er minusgrader og ikke for isete løyper. Ved plussgrader og kornete snø eller svært isete føre, vil klister ofte være rett type smøring. stort sett over alt», skriver Skiforeningen i dagens føremelding.
Og fra og med i natt så kommer det enda mer snø.
– Ingen veldig milde utsikter
– Det vil komme ti centimeter snø neste døgn. Etter det vil det bli kaldere igjen, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt.
Minusgradene holder seg til minst onsdag 22. mars, ifølge Yr. Da er det meldt minus fem grader på Frognerseteren.
– Jeg tror kuldegradene vil holde seg enda lenger. Det er ingen veldig milde utsikter i slutten av mars, sier Walløe til Aftenposten. Påsken i år starter med palmesøndag 2. april.
Hvit påske
– Så det betyr at skiføret kommer til å holde seg over påsken?
– Ja, det tror jeg er ganske sikkert. Det skal holde ganske hardt å smelte så mye snø i løpet av påsken. Så det er all grunn til å tro at det blir fine skiforhold i påsken i Marka, sier Walløe.
Aftenposten møtte søndag formiddag Marie Sandvik Lund og Håvard Martinsen, som hadde har tatt med seg barna, Ingrid (3) og Bror (1) på skitur i Sørkedalen.
– Vi har tatt mange turer i Marka til tross for småbarnsklemmen vi er i, sier Lund, som forteller at målet med dagens tur er å gå langt de orker med minstemann sovende i pulken.
– Vi gleder oss over været, og at snøen blir liggende fremover, sier Lund.
Også det eldre ekteparet Wenche Lill Bach (68) og Ulrik Sverdrup (76) er ute med hunden Edda.
– I gamle dager hadde vi med oss nistepakke og fullt skift av ullundertøy. Men nå nøyer vi oss med korte dagsturer i Nordmarka, ler de to mens hund og ski løftes på plass i bilen.
Unormalt kaldt
Også langtidsvarselet til Det europeiske værvarslingssenteret (ECMWF) viser at temperaturene for Norge vil ligge under normalen frem til 24. april.
Fredag skrev Aftenposten at det er kaldere enn normalt i store deler av landet. Også Bergen og Trondheim får stort sett kuldegrader fremover.
– Temperaturene ligger under normalen, sa vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis ved Meteorologisk institutt.
– Store deler av mars vil det bli kaldt, føyde han til.
Det er på grunn av en såkalt brå stratosfærisk oppvarming. Vindretningen høyt oppe i atmosfæren har snudd. Nå blåser det fra øst til vest, i stedet for vest til øst. Det gir kaldt vær i Skandinavia.
Badelykke
Det var flere som koste seg i det kalde været sist lørdag. Aftenpostens fotograf, Stein J. Bjørge, tok bilder av en rekke isbadere utenfor Operaen. Da var vanntemperaturen 4 grader.
Ifølge prognosene så vil vanntemperaturen stige sakte de neste ti dagene, hvor den vil bli cirka fem grader i utgangen av mars.
Selv om det er lite sannsynlig at fjorden er islagt i april, så er det i hvert fall fortsatt kaldt i vannet. Gjennomsnittstemperatur i Oslofjorden i april er 6.3 grader.
«Denne temperaturen er veldig kald. Du kan bare senke deg selv i noen minutter. Men det skal huskes at dette kan være farlig selv for trente og erfarne mennesker.», skriver Seatemperature.net.
Forskere ved Universitetet i Tromsø (UiT) konkluderte i fjor at isbading kan være sunt. Men at det ikke er tilstrekkelig bevist. De så nøyere på 104 ulike studier som hadde blitt gjort på isbading.