Sport

Jesper Saltvik Pedersen om sin avdøde pappa: – Gullet er til ære for ham

HAFJELL (VG) Jesper Saltvik Pedersen (22) tok fredag sitt første gull i para-VM på Hafjell. Han dediserte seieren i utfor til sin avdøde pappa.

Jesper Saltvik Pedersen på vei ned Hafjell fredag.
  • Ole Kristian Strøm, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Bjørn Pedersen døde i november 2020, bare 51 år gammel. Jesper Saltvik Pedersen hadde med seg bilde av faren da han kjørte ned Hafjell på sit-ski langt raskere enn noen andre fredag.

– Hvor viktig har han vært for dette gullet?

– Han har en stor del av æren for det. Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten ham. Gullet er til ære for ham, sier Norges alpinprofil.

Dette bildet la han ut på Instagram etter farens død:

– Jeg har ham med meg i tankene hele tiden. Og jeg har bilde av ham. Men når jeg er i løypa, må jeg fokusere, og det gikk nesten galt på det siste hoppet.

Karmøy-mannen var nær ved å kjøre ut rett før mål, men klarte på mirakuløst vis å komme seg helskinnet til mål – hele 1,66 sekunder foran annenmann, nederlenderen Jeroen Kampschreur.

Det er Norges andre gull i årets para-VM. Vilde Nilsen vant langrenn torsdag.

– Pappa tok meg med på ski fra jeg var to år gammel, men det var ikke blodig alvor, forteller Jesper Saltvik Pedersen.

Han fikk det store gjennombruddet vinteren 2017/2018, da han tok gull i storslalåm i Paralympics og vant verdenscupen totalt. Nå jakter han medalje i seks øvelser på Hafjell.

Jesper Saltvik Pedersen kommer fra Karmøy, men har nå flyttet til Oslo for å studere statsvitenskap og trene ved Olympiatoppen.

Han er født med ryggmargsbrokk og er lam fra livet og ned. Jesper fikk sin første rullestol før han var ett år gammel, men han har likevel hatt et meget aktivt liv. Han har, i tillegg til alpint, drevet med håndball, fotball og friidrett.

– Jeg var 100 dager på ski før sesongen startet, forteller Jesper Saltvik Pedersen om hvordan forberedelsene til para-VM har vært.

– Jeg har trent mye på de rette tingene og er i god rute til å være gullkandidat.

Les også

Birgit Skarstein tror ikke på medalje: – Det er litt tullete å gå VM på ski nå

I para-VM på Lillehammer har Pedersen hele seks øvelser: slalåm, storslalåm, super-G, superkombinasjon, utfor og parallellslalåm. I Paralympics i Kina senere i vinter er det fem øvelser. Parallellslalåm er ikke med der.

– Hvor henter du inspirasjonen?

– Det er en kul idrett. Du har aldri kjørt det perfekte løp. Og så er det heftig. Veldig heftig. Vi er oppe i 120 km/t i utfor – på én ski. Ellers er jeg låst til rullestolen, men i bakken kan jeg kjøre fra alle. Da føler jeg meg mindre låst.

Les også

– Jeg har vært ganske ensom

Jesper Saltvik Pedersen har fått sin del av æren for at det er pengepremier i para-VM på Lillehammer og i Hafjell. Han fikk en ost som premie i et verdenscuprenn og la denne osten ut til salgs for å markere at forholdene for para-utøvere er ganske annerledes enn for funksjonsfriske. Para-VM 2022 har pengepremier til de tre beste i alle øvelser.

1. plass: 800 euro (ca. 8000 kroner).

2. plass: 400 euro (ca. 4000 kroner).

3. plass: 300 euro (ca. 3000 kroner).

Les også

Vilde Nilsen tok Norges første gull i para-VM

Les mer om

  1. Vintersport
  2. Paraidrett
  3. Alpint