Elizabeth med sterkt ønske: Vil at Camilla blir dronning når Charles blir konge

Storbritannias dronning Elizabeth vil at hertuginne Camilla får tittelen dronning når prins Charles en dag blir konge.

Storbritannias dronning Elizabeth vil at hertuginne Camilla får tittelen dronning når prins Charles en dag blir konge. Her er de to fotografert i juni 2021.

Det er mitt «inderlige ønske» at Camilla blir kjent som dronning når Charles tar over, sier dronningen. Det sier hun i forbindelse med markeringen av de 70 årene hun har sittet ved tronen.

Avgjørelsen vil forme det britiske kongehusets fremtid. Når Charles blir konge, vil Camilla krones ved hans side.

Dronningen har sittet 70 år hun har sittet på tronen. Bildet til venstre er fra 1966, bildet til høyre fra 2006.

– Jeg vil bruke anledningen til å takke dere alle sammen for all støtten. Jeg er evig takknemlig for lojaliteten og kjærligheten dere fortsetter å gi meg, sa dronningen.

– Og når min tid er over og min sønn Charles blir konge, vet jeg at dere vil gi ham og hans kone Camilla den samme støtten som dere har gitt meg. Og det er mitt inderlige ønske at, når den tid kommer, Camilla blir kjent som dronning når hun fortsetter å tjene kongehuset, sa hun videre.

Det var fra før ventet at Camilla ville få tittelen «Princess Consort»– prinsessegemalinne – når Charles ble konge. Regjerende britiske kongers koner har tidligere vært omtalt som «Queen Consort», en tittel som dronning Elizabeth nå åpner for at Camilla også får.

Les også

Fra tretoppen til tronen

Nærmet seg folket

Avgjørelsen synes å løse opp en floke som har hengt over det britiske kongehuset siden Charles skilte seg fra den svært populære prinsesse Diana.

For flere i Storbritannia tok det mange år å tilgi Charles, hvis utroskap såret «folkets prinsesse» dypt før hun døde i en bilulykke i Paris i 1997.

Men opinionen mildnet da Charles giftet seg med Camilla Parker Bowles i 2005, og hun ble hertuginne av Cornwall. Selv om Camilla var sentral i at ekteskapet mellom Charles og Diana brøt sammen, har hennes jordnære væremåte og humoristiske sans etter hvert gjort henne populær hos mange briter.

Hennes varme væremåte har myknet opp Charles' litt skarpe kanter og gjort at han er blitt oppfattet som mer omgjengelig, om ikke mer fornøyd, mens han har klippet sløyfer, avduket plaketter og ventet på sin tid ved tronen.

Sikrer overgangen

Avgjørelsen vil forme det britiske kongehusets fremtid. Når prins Charles blir konge, vil Camilla krones til dronning ved hans side.

Eksperter mener grepet er et forsøk fra dronningen på å sikre en glidende overgang til fremtiden.

– Dette er en helt ekstraordinær beskjed. Dronningen sikrer at overgangen, når den kommer, til hennes sønn som konge, blir så sømløs og problemfri som mulig, sier BBCs tidligere kongehus-korrespondent Peter Hunt til nyhetsbyrået Press Association.

– Hun sikrer fremtiden til en institusjon hun har tjent for 70 år. Og for Camilla er reisen fra den tredje personen i et ekteskap til dronning in spe komplett, fortsetter han.