Verden

Minst 29 drept og 53 skadet i angrep mot militærparade i Iran

IS har påtatt seg ansvaret for angrepet, men uten å legge frem bevis. Irans ledelse har lagt skylden på et utenlansk regime. President Hassan Rouhani lover et «knusende svar».

Militære og sivile søker tilflukt under angrepet i Ahvaz lørdag. Foto: Behrad Ghasemi / ISNA / AP / NTB scanpix Foto: Behrad Ghasemi, Ap/NTB Scanpix

 • og NTB
 • Pål Vegard Hagesæther
  Journalist

– Krigere fra IS angrep samlingen av iranske styrker i Ahvaz i det sørlige Iran, skriver ekstremistgruppens egen propagandakanal Amaq.

Minst 29 mennesker ble drept og 53 ble skadd i angrepet, ifølge opplysninger fra Irans statlige fjernsynskanal gjengitt av nyhetsbyrået AFP.

Tilstanden til flere av de skadde er kritisk, og dødstallet kan stige videre.

Nyhetsbyrået Fars skriver at angrepet ble utført av fire væpnede menn som var iført militæruniformer. To av angriperne skal være drept, mens to er pågrepet.

Angrepet startet rundt klokken 7.30 norsk tid og varte i 10 minutter.

Markerte starten på Iran-Irak-krigen

Angrepet skjedde under en militærparade som ble holdt i Ahvaz i forbindelse med den årlige markeringen av dagen da Iran-Irak-krigen startet i 1980. Det arrangeres militærparader i en rekke byer i Iran lørdag.

Ahvaz er hovedstaden i den oljerike provinsen Khuzestan vest i Iran. Provinsen grenser til Irak og har en stor arabisk minoritet.

Irans president Hassan Rouhani (øverst i midten) inspiserer iranske styrkene som marsjerer utenfor Teheran under den årlige markeringen av dagen da Iran-Irak-krigen startet i 1980. Det ble arrangert militærparader i en rekke byer i Iran lørdag. Foto: Ebrahim Noroozi, TT/NTB Scanpix

Medlemmer av Revolusjonsgarden bærer vekk en såret medsoldat etter at militærparaden i byen Ahvaz ble angrepet av fire væpnede menn under paraden lørdag. Foto: Shayan Haji Najafi, TT/NTB Scanpix

Anklaget «utenlandsk regime»

IS har foreløpig ikke lagt fram noen beviser for at de står bak angrepet i Ahvaz. Ekstremistgruppen har flere ganger tidligere påtatt seg ansvaret for angrep som senere har vist seg å ha blitt gjennomført av andre.

Før IS påtok seg ansvaret gikk Irans utenriksminister Javad Zarif ut på Twitter og anklaget et «utenlandsk regime» for å stå bak.

– Terrorister som er rekruttert, trent, bevæpnet og betalt av et utenlandsk regime har angrepet Ahvaz. Iran holder regionale terrorsponsorer og deres amerikanske herrer ansvarlig for disse angrepene, skriver Zarif.

Han nevnte ikke hvilket regime han mener står bak, men Iran har tidligere beskyldt rivalen Saudi-Arabia for å støtte separatistaktivitet blant Irans arabiske minoritet.

Irans president Hassan Rouhani har ifølge AFP sagt at landet vil komme med et «knusende svar» på angrepet.

– Den islamske staten Iran vil svare knusende på selv den minste trussel. De som gir informasjon og støtte til disse terroristene må svare for det, uttaler Rouhani på sitt offisielle nettsted.

 1. Les også

  Iran bekrefter at landet sto bak rakettangrep mot kurdere i Irak

 2. Les også

  Iranere frykter mørk fremtid med nye amerikanske sanksjoner

 3. Les også

  Her har Beijing lovet å bruke milliarder. Men i Iran venter man fortsatt på snarveien mellom Kina og Europa.

 4. Les også

  Iran går stadig Vesten på nervene. Her er syv av grunnene til det.

Les mer om

 1. Iran
 2. Hassan Rouhani