Landet der skandaler ofte er normen, og ikke unntaket, for presidentkandidater
Voldtektsanklager, skyhøye frisørregninger og penger på avveie. Skandalene forfølger franske toppolitikere og er i ferd med å snu opp ned på presidentvalgkampen.
Den 14. mai 2011 gikk en glad og lettet Dominique Strauss-Kahn (67) ombord på Air France flyet til Paris på John F. Kennedy-flyplassen i New York.
Lederen av Det internasjonale pengefondet hadde lunsjet med sin datter. Han ble mottatt som en konge på flyselskapets førsteklasse. I det boardingen var «completed» dukket politiet opp. De spurte etter Strauss-Kahn, som trodde de kom med mobiltelefonen han hadde glemt igjen på hotellet. Politiet satte et par håndjern på mannen som på dette tidspunktet ledet på meningsmålinger for å bli Frankrikes president.
New York-politiet siktet ham for å ha voldtatt stuepiken. Det startet et mediesirkus og en rettsfarse uten like, men saken ble henlagt.
Derimot fikk kvinnen erstatning i et rettslig forlik med Strauss-Kahn.
Banet veien for Hollande
Selv om saken endte med henleggelse, var en politisk og internasjonal karrière lagt i grus. En etter en sto kvinner frem og fortalte om seksuell trakassering utført av sosialistpolitikeren. Senere ble han halliktiltalt i den såkalte Carlton-affæren, men frikjent.
Strauss-Kahns politiske død banet veien for François Hollande (62) som sosialistenes presidentkandidat i 2012.
Han vant over den sittende presidenten Nicolas Sarkozy (62), som etter fem år som president etterforskes for korrupsjon, ulovlig påvirkning og for å ha jukset med valgkampmidler. Franske velgere var i 2012 lei av hyperpresidenten, som han ble kalt. Sarkozy er ikke dømt.
Nicolas Sarkozy overtok i 2007 som president etter Jacques Chirac (84), som i 2011 ble dømt til betinget fengsel for korrupsjon. Han hadde tidlig i sin karrière brukt offentlige midler til valgkamp. Det tok 30 år fra saken startet til dommen falt.
Chirac var allerede i 2002 så upopulær for sin tvilsomme holdning til lov og rett at det var antatt at sosialisten Lionel Jospin ville vinne valget. Venstresiden feilberegnet sitt publikum og i første valgomgang seilte Jean-Marie Le Pen fra Nasjonal Front inn på andreplass, og møtte Chirac i den avgjørende valgomgangen.
Avisen Liberation skrev at franskmennene kunne velge mellom en kjeltring og en fascist.
Frisørregning på 90.000 kr
Etter fem år som president søkte ikke Hollande gjenvalg ved årets valg, blant annet fordi han ikke fikk kontroll over arbeidsløsheten. Han er den minst populære presidenten i Den femte republikkens historie. Meningsmålingene viste at han neppe ville komme til andre valgomgang.
I presidentperioden skal han ha brukt omkring 90.000 kroner i måneden på frisør. Det ble også avslørt hvordan han gjennom Paris’ gater ble fraktet på motorsykkel av sikkerhetsvakter til møter med elskerinnen.
Misbrukte offentlige midler
Valgkamp i Frankrike betyr skandaler – det er like sikkert som at våren alltid kommer til Paris.
Foran vårens valg forsøkte Nicolas Sarkozy å vinne de konservative republikanernes nominasjon. De uavklarte sakene fra fortiden ødela for ham.
I utgangspunktet var den sterkeste kandidaten Alain Juppé (71), tidligere stats- og utenriksminister. Juppé ble i 2004 funnet skyldig i å ha misbrukt offentlige midler i egenskap av partileder. Han ble dømt til 18 måneders betinget fengsel og fradømt retten til å ha folkevalgte verv i 10 år. Dommen ble anket - den betingede fengselsstraffen ble redusert til 14 måneder og han ble suspendert fra folkevalgte verv i bare ett år.
Etter det har han hatt en rekke ministerposter, deriblant utenriksminister.
Omfavnet «Mr. Clean»
I det åpne nominasjonsvalget omfavnet de konservative velgerne François Fillon (63) som en slags «Mr. Clean».
Han steg på meningsmålingene, helt inntil satiremagasinet Le Canard Enchainé i januar kunne avsløre at Fillon har lønnet sin kone og minst to av parets barn som rådgivere. Det er ikke straffbart, men det er i beste fall tvilsomt om de har jobbet for pengene. Bare for kona Penelope kan det dreie seg om 500.000 euro over noen år, altså 4 millioner norske kroner utbetalt av den franske nasjonalforsamlingen - for ikke å gjøre noe som helst.
Dermed kan det være svindel med offentlige midler. Dette etterforskes nå Fillon for, men han erklærte nylig at han likevel ikke trekker seg. Han går til motangrep, selv om han blir nødt til å møte i retten under valgkampen.
Le Pen holder stand
Damen som ligger best an på meningsmålingene foran første valgomgang, er Nasjonal Front-lederen Marine Le Pen (48).
Men også der i gården er det skandaler. Europaparlamentet har slått fast at hun har brukt penger derfra til å lønne folk ved partihovedkvarteret i Paris. Le Pen er en hard kritiker av pengebruken i EU, men er altså selv tatt for å spise av lasset, ifølge EUs antisvindelenhet OLAF.
- Dansk Folkeparti og Nasjonal Front har i alle fall en ting felles: De roter med EU-penger
Gael Norfri, en tidligere assistent av Marine Le Pen, uttalte nylig at da han i 2012 ble rekruttert for å jobbe med Le Pens presidentkampanje, ble han forelagt en falsk kontrakt til Europaparlamentet. Le Pen har sagt at hun ikke har tid til å la seg avhøre om disse sakene før valget.
For ung til skandaler?
I andre valgomgang er det, slik målingene nå viser, store muligheter for at Le Pen møter den 39 år gamle presidentkandidaten Emmanuel Macron. Han var økonomiminister i sosialistregjeringen før han startet sin egen sentrumsbevegelse En Marche! (Fremad!).
Så langt er den største skandalen rundt ham at han innledet et nært forhold til sin 24 år eldre fransklærer på videregående. Foreldrene sendte ham vekk for å få slutt på forholdet. Det var mislykket - i dag er de to gift.
Så langt er det lite som hefter ved Macron, som har yrkesbakgrunn fra internasjonal finans, men det er flere uker til valget. Og i Paris er våren i anmarsj.
Skandaler gjør utfallet av vårens presidentvalg i Frankrike mer uforutsigbart. Europa-korrespondent Øystein Kløvstad Langberg, Frankrike-ekspert Vibeke Knoop Rachline og utenriksmedarbeider Alf Ole Ask analyserer situasjonen i Frankrike.
Hør sendingen i spilleren under eller på SoundCloud, i Itunes eller fra vår RSS-strøm.