Verden

I dette landet koster nå et Happy Meal en tredjedels månedslønn

I motsetning til matbutikkene har McDonald's i Carracas fortsatt mat. Men prisene har tømt lokalet. Se bildene fra det kriserammede landet.

Krisen i Venezuela har sendt inflasjonen i været. Dermed har ingen lenger råd til å spise hos McDonald's.
  • Nick Miroff, The Washington Post

Venezuela smuldrer bort litt mer for hver dag som går. Nå er matkøene større enn protestdemonstrasjonene. Hver dag blir en sending med mat, medisiner eller andre typer varer borte, og hver dag lurer ekspertene på om ikke sammenbruddet snart er en virkelighet.

Et av disse bildene fra den venezuelianske fotografen Alejandro Cegarra viser en Mc Donald's-filial uten kunder. Grunnen er enkel: Inflasjonen har ført til at et Happy Meal nå koster omtrent en tredjedel av en gjennomsnittlig månedslønn.

Køene utefor Venezuelas matbutikker er til tider så lange at mennesker står timesvis i kø. De går nedover fortau og runder gatehjørner. Hyllene fylles av de varene som faktisk er tilgjengelige. I en av de åpne butikkene fant fotografen hyller med hundrevis av eddikflasker.

Soldater fra nasjonalgarden patruljerer i områdene rundt køene, og utenfra ser de også litt mer bekymret ut for hver dag som går. Det hele er et spill der alle venter på hva som skjer neste dag.

Regjeringen til president Nicolás Maduro venter på sin side på at oljeprisene skal stige, slik at landets økonomi kan unngå katastrofen.

President Nicolás Maduro har blant annet oppfordret kona Cilia Flores og landets øvrige kvinner til å lufttørke håret fremfor å bruke hårføner.

Regjeringen venter også på regnvær for å få i gang landets strømproduksjon, slik at landet ikke lenger må kutte ned den statlige arbeidsuken fra fem til to dager for å spare strøm. Regjeringen holder også pusten og håper på et lån fra Kina, eller en hvillken som helst annen kreditor som er villig til å bidra med et lite pusterom.

Venezuelas politiske opposisjon prøver til tider å kaste bensin på bålet, men gateprotestene er foreløpig relativt små.

LES OGSÅ:

Har fløyet 30 fraktfly til Venezuela fylt med kontanter. Presidenten i Venezuela innfører langhelger mot strømmangel.
  • Visste du at Aftenposten Verden hver uke lager en egen podkast? Denne uken snakker vi om hvordan en rekke velger en såkalt "Strong Man" til leder. Hør diskusjonen mellom vår Øst Europa-ekspert Ingrid Brekke, Moskva-korrespondent Per Anders Johansen og USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg her: