Politisk kaos i Israel. Høyreekstreme oppfordrer til vold mot demonstranter.

«Eksplosiver, skytevåpen og kniver». Israelske høyreekstreme grupper oppfordrer mandag til vold mot regjeringskritiske demonstranter.

En stor folkemengde demonstrerte mandag formiddag utenfor parlamentet i Jerusalem.

Oppfordringen om vold kommer samtidig med at Israel er i politisk kaos. Statsminister Benjamin Netanyahus regjering kan sprekke over usikkerhet om en omstridt juridisk reform.

Regjeringsmedlemmer på ytre høyre fløy har truet med å trekke seg fra regjeringen dersom Netanyahu gir etter for press og utsetter rettsreformen.

Den omstridte rettsreformen utløste mandag en generalstreik og nye demonstrasjoner utenfor det israelske parlamentet.

Det er disse demonstrantene som grupper på ytre høyre fløy nå snakker om å angripe. Det melder avisen Haaretz.

På gruppenes Whatsapp-grupper oppfordres det til å bruke traktorer, skytevåpen og kniver, melder den venstreorienterte avisen.

Statsminister Netanyahu oppfordrer folk til å avstå fra voldsbruk.

– Jeg oppfordrer demonstranter i Jerusalem, på høyre- og venstresiden, om å oppføre seg ansvarlig og ikke bruke vold. Vi er brødre, skrev Netanyahu på Twitter.

Stor politisk usikkerhet

Demonstrasjonene og de mulige mot-demonstrasjonene skjer samtidig som det er stor politisk usikkerhet. Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal ha informert partilederne i regjeringskoalisjonen om at han setter den omstridte rettsreformen på vent, melder kringkasteren KAN.

Han skulle egentlig ha informert om dette under en pressekonferanse mandag morgen. Men så ble pressekonferansen utsatt på ubestemt tid.

Årsaken er at flere av regjeringens ministre, både innenfor statsministerens parti Likud og hos de mest ytterliggående koalisjonspartnerne, truet med å felle regjeringen dersom den juridiske reformen ble stoppet.

Mandag formiddag var det nye demonstrasjoner utenfor parlamentet i Jerusalem.

Mer makt til Netanyahu

Bakgrunnen for den angivelige regjeringskrisen er striden om regjeringens planlagte rettsreform. Det er en reform som vil svekke domstolenes innflytelse, til fordel for regjeringen.

Reformen begrenser muligheten til å avsette landets statsminister. Noen av lovene knyttet til reformen, ble vedtatt i nasjonalforsamlingen torsdag. Kritikere mener endringen er skreddersydd for å beskytte Netanyahu selv, som er tiltalt for korrupsjon.

Etter den nye loven er det kun helsemessige eller psykologiske årsaker som kan gi anledning til å erklære en statsminister for uskikket til å styre. En slik beslutning må godkjennes av tre fjerdedeler av regjeringens ministre – eller av statsministeren selv.

Den foreslåtte rettsreformen vil også gi nasjonalforsamlingen Knesset mulighet til å overprøve avgjørelser i Høyesterett og gi parlamentet kontroll over utnevnelsen av dommere.

Reisende ser på oversikten over utsatte flyvninger på Ben Gurion internasjonale flyplass utenfor Tel Aviv.

Sparket forsvarsministeren

Israels forsvarsminister Yoav Gallant tok lørdag til orde for å stanse reformen.

Statsminister Netanyahu svarte med å gi forsvarsministeren sparken, noe som igjen utløse voldsomme protester.

Også Israels seremonielle president Isaac Herzog har bedt regjeringen stanse reformen.

– Av hensyn til samholdet til det israelske folk, ber jeg dere stoppe rettsreformen umiddelbart, skriver han på Twitter. Han har tidligere advart om en forestående katastrofe hvis Netanyahus allierte i nasjonalforsamlingen tvinger reformen gjennom uten bredere støtte.

Opp mot 600 000 demonstranter skal ha deltatt i demonstrasjonene søndag.

Forsvarer reformen

Kritikerne mener reformen vil undergrave det israelske demokratiet. Benjamin Netanyahu hevder derimot at rettsreformen må gjennomføres for å gjenopprette maktbalansen mellom de folkevalgte og dommerstanden.

Ytre høyre-politiker Itamar Ben-Gvir, Netanyahus koalisjonspartner i regjeringen, sier mandag morgen at reformen må fortsette. En kan ikke «gi etter for anarki», skriver han.

Det kommer også meldinger om at alt er klart for at arbeidet med loven i parlamentet kan fortsette.