49 menn og en gravid kvinne tatt om bord i norsk redningsskip

Søndag ble 50 migranter reddet opp av Middelhavet av det norske fartøyet «Ocean Viking» utenfor Libyas kyst. Blant dem er en høygravid kvinne og 12 mindreårige.

En høygravid kvinne reddes om bord i Ocean Viking. Leger Uten Grenser opplyser at hun er 8–9 måneder på vei og kan føde ganske snart.

MIDDELHAVET/OSLO (Aftenposten): Lørdag fikk det norskregistrerte redningsskipet, som drives av Leger Uten Grenser og fransk-tyske SOS Méditerranée, tips om en båt i havsnød.

Etter 14 timers jakt på skipet, oppdaget mannskapet den overfylte gummibåten. Den hadde fått motorstopp, og lå og drev 14 nautiske mil nordvest for Libyas kyst.

Aftenpostens reporter fulgte den tre timer lange redningsaksjonen søndag.

En fiskebåt fulgte den drivende gummibåten, men tok ikke noen om bord. Samtidig kretset et militærfly over båten.

«Ocean Viking» forsøkte gjentatte ganger å kontakte libyske myndigheter før redningsaksjonen ble startet. Skipet forsøkte også å kontakte italienske og maltesiske myndigheter, men fikk beskjed av disse om at det var Libya skipet måtte forholde seg til.

Norske Ocean Viking på vei mot Libya. Målet: å redde liv

Et militærfly fra EUs fellesoperasjon i Middelhavet, European Union Naval Force Mediterranean, kretser over gummibåten, som også følges av en libysk fiskebåt.

Mistet luft

«Ocean Viking» sendte to RIB-båter for å berge migrantene om bord. Da var det gått hull på den åpne gummibåten, og den hadde begynt å lekke luft.

– Ikke vær redde, vi redder alle, ropte Mark, en i mannskapet, til migrantene.

Det ble kastet redningsvester ned til alle i gummibåten, før man fikk de første 20 om bord i den ene RIB-en.

En høygravid kvinne var blant de første som ble berget, sammen med 12 mindreårige gutter. Det tok vel tre timer før alle de 50 migrantene var kommet om bord i redningsskipet.

Aftenpostens reporter får opplyst at alle i båten er afrikanere, fra land og steder sør for Sahara. 14 er fra Guinea, 12 fra Senegal og 9 migranter oppga å være fra Nigeria, resten er fra Guinea Bisseau, Gambia, Elfenbenskysten og Kamerun.

50 migranter ble hentet om bord i redningsskipet. Alle var afrikanere fra sør for Sahara.

Forkomne, nedkjølte og sjøsyke

Flere av migrantene var forkomne, nedkjølte og sjøsyke da de ble funnet, kun ikledd t-skjorte og bukse. Noen hadde ikke sko.

– Den gravide kvinnen var veldig dårlig. Hun måtte bæres ut av gummibåten. Hun kan føde ganske snart, opplyser jordmoren Marina, som jobber for Leger uten grenser på redningsskipet.

En av migrantene forteller til Aftenposten at båten fikk motorstopp rundt klokken 12 søndag.

Fem av de undersøkte migrantene skal ha båret synlige tegn etter tortur.

– En av flyktningene ble skutt i foten forrige gang han prøvde å krysse Middelhavet. Han ble tatt av libysk politi og skal senere ha blitt torturert i fengsel, opplyser Yuka, Humanitarian affair officer på «Ocean Viking».

Oscean Viking fikk lørdag tips om at en båt hadde problemer rundt 50 kilometer nord for havnebyen Zuwara nordvest i Libya. Først søndag fikk mannskapet øye på en migrantbåt i havsnød.

Skipets legeteam kom med følgende rapport noen timer etter at migrantene var tatt om bord:

  • En kvinne er gravid. Hun er åtte-ni måneder på vei, men i fin form.
  • To kollapset etter å ha kommet om bord.
  • Tre av mennene som ble tatt om bord var nedsølt av drivstoff, og flere var svimle etter å ha pustet inn bensindamp. Disse er i ferd med å komme seg og vil trolig føle seg bedre i morgen.
  • To menn var lettere nedkjølt og led av sjøsyke, ikke overraskende etter dagens værforhold med sterk vind, skyer og regn.
  • Flere av dem som er undersøkt i klinikken og på dekk viser frem det som skal være arr etter tortur. De oppgir å ha vært fengslet i kortere og lengre tidsrom. Dette vil bli undersøkt og fulgt opp de neste dagene, opplyser Leger uten grenser.

Måtte vente i to uker på å gå i land

Allerede søndag kveld sendte «Ocean Viking» en henvendelse til både libyske, italienske og maltesiske myndigheter om få gå i land på et såkalt «place of safety» – en havn der migrantene ikke behøver å frykte for sin sikkerhet.

I forrige måned reddet skipet 356 personer, blant dem over 100 mindreårige, fra synkende båter utenfor kysten av Libya. Hittil i år rapporterer migrantorganisasjonen International Organization for Migration (IOM) at 927 migranter har omkommet i Middelhavet.

Italia og Malta nektet da først skipet å legge til kai, men etter to uker fikk de 356 om bord likevel slippe i land på Malta. Da hadde seks andre EU-land sagt seg villige til å behandle asylsøknadene deres.

Norge lot være å ta imot båtmigrantene.

– Det er en samlet regjering som har meddelt både italienske og franske myndigheter at vi ikke kommer til å bidra i denne situasjonen. Vi har hele tiden vært tydelige på at det er Leger Uten Grenser og SOS Méditerranée som har skapt situasjonen, uttalte justisminister Jøran Kallmyr (Frp) da.