Kultur

Michael Krohn og Kjetil Rolness møttes på kirkegården

For 30 år siden holdt Michael Krohn og Kjetil Rolness på å bli et låtskriverteam. Nå er sirkelen sluttet ved at Rolness' alter ego Jens Pikenes og Penthouse Playboys har gjort en Raga Rockers-låt til sin egen.

Aftenposten fikk være med på et eksklusivt møte mellom to kulthelter, Michael Krohn og Jens Pikenes. Det var her på Vestre gravlund de ble kjent med hverandre, og nesten innledet et musikalsk samarbeid.
 • Harald Fossberg
  Harald Fossberg
  Kulturjournalist og tegneserieanmelder

Midten på 80-tallet : Sommerjobbene på Vestre gravlund er populære blant studenter og rockebohemer. Her går dagene med på å klippe gresset eller rette opp gravsteiner. Det er her sosiologistudenten og den nybakte musikkskribenten Kjetil Rolness møter Michael Krohn, som allerede er en etablert hovedstadsrocker med sitt eget band Raga Rockers etter at han brøt ut av punk-pionérene Kjøtt. Raga Rockers har allerede gitt ut to album, og det tredje er under arbeid.

Sammen finner de tonen, og musikkpraten går mellom gravsteinene som skal rettes opp. De kaller seg Kløkt og Styrke, for det er det som trengs for å gjøre jobben.

— Kjetil hadde hjernen, så han var Kløkt. Jeg hadde musklene, så jeg var Styrke, sier Michael Krohn.

Kjetil driver også med bandprosjekter på denne tiden.

— Jeg var god på bandnavn: The Spørs, De Derre Der – og dette var lenge før Di Derre, altså – Symbolske Symbaler, Ulv Ulv … Navnene var egentlig bedre enn bandet. Vi rakk å varme opp for Andrej Nebbs Holy Toy. Så var det slutt.

Nesten Lennon-McCartney-opplevelse

En dag kommer Michael med noen tekster og spør Kjetil om han vil sette melodi til dem.

— Jeg ble veldig beæret, sier Kjetil Rolness. - Jeg hadde sett Kjøtt i 1981 og begynt å skrive i Nye Takter i '82, så jeg kjente godt til Raga. Så kommer selveste Mister Integritet og spør meg, en jypling fra Nord-Norge om å lage noe for ham ...

— ... jeg gjorde det bare for å jekke deg ned, flirer Michael.

— ... så jeg satt i sovesofaen på Sogn studentby med kassegitaren og spilte og spilte. Da Michael kom opp for å høre hva jeg hadde laget, føltes det ganske sårbart – å spille låtene mine for Michael på fullt alvor.

Det ble med det ene forsøket.

— Jeg mener å huske at det var tre låter, blant annet "Radiator", sier Kjetil. - Michael syntes det ene arrangementet var bra, men han likte ikke at jeg hadde forandret på en av tekstene.

— Du hadde kuttet ut noen verselinjer og det funka ikke, svarer Michael.

— Dessuten likte jeg The Smiths og var inspirert av hvordan gitaristen Johnny Marr spilte, med store akkorder.

— Jeg liker ikke å lage låter som går i dur eller moll, kontrer Michael.

Sommeren 2015 : Nå, 30 år senere, har Rolness fått en ny sjanse, og har brukt den for alt den er verd: Som Jens Pikenes har han og Penthouse Playboys omarrangert "Jenter som kommer" til CD- og vinylboksen Sannhet på boks , der 137 norske artister har tatt for seg hele låtkatalogen til Raga Rockers. "Jenter som kommer" slippes i disse dager som en smakebit fra boksen, som kommer 18. november.

Les mer:

Les også

100 band hyller Michael Krohn

— Sirkelen sluttet

Kjetil Rolness er veldig fornøyd med resultatet, som er blitt en skikkelig sjelfull sengevelter av en låt. En smule unna det man forbinder med originalen.

— Det var stort å få gjøre dette 30 år etter. Nå har jeg fått avslutte det jeg begynte på da: Å arrangere musikken til en av hans tekster, sier Kjetil Rolness og lyser opp i et ulveflir. Dette skjer flere ganger i løpet av intervjuet. Da vet man at det er hans alter ego Jens Pikenes som er i ferd med å ta over. Det er da de drøye meldingene hagler:

— Her snakker vi om totalrenovering og delvis ombygging. Flere nye etasjer, og plysj i alle rom! Michaels univers er kynisk og mørkt, mens Penthouse Playboys' er lykke, nytelse og hedonisme, sier Pikenes/Rolness. Nå er alter egoet i fli flyt:

— Vi har også gitt hele teksten en helt ny mening . Vi er kjærlighetens riddere , kvalifisert personell som står klare for å ta imot de kjærlighetshungrende pikene som har rømt fra landet inn til storbyen ...

 • Hør "Jenter som kommer" her

Å gjøre andres låter?

Vups, det låter som sterke saker. Og det gjør det også på coverversjonen, der vi kun kan antyde at det også er piker som kommer på innspillingen, visstnok stimulert av Pikenes selv ...

Dette må være ganske skummelt for en som er vant med å ha full kontroll å slippe andre til på låtmaterialet?

— Jeg elsker hva Penthouse Playboys har gjort her. Når det gjelder arrangementer, så er låta kroppen, mens arrangementene er klærne, sier Michael.

— Men hva sier De da, Krohn, hvis babyen Deres blir kledd av og satt i sneen i fire minutter ? sier Rolness, som igjen har inntatt Pikenes-rollen. - Noen artister er hensynsløse mot originalen!

— Jeg liker coverlåter jeg, altså, protesterer Michael og forteller at han selv har gjort en låt til et hyldestalbum: Det beste til meg og mine venner , som hedret Joachim "Jokke" Nielsen.

— Jeg spilte inn "Du vet aldri når de kommer", som jeg alltid har likt. Man så hadde noen andre gjort den, så den kom ikke med.

Les også

Se de upubliserte bildene av Jokke på flyttesjau hos naboen

— Fordi du fortjener det

Både Michael og Jokke nevnes som de "fire store", som var med på å fornye norskspråklig rock på 80-tallet sammen med deLillos og DumDum Boys. Men der de tre andre har opplevd å bli folkekjære artister, har Michael Krohn og Raga Rockers ikke blitt like kjent. Det kan skyldes at Michael har valgt å holde en lav profil. Faktisk så lav at et intervju ansikt til ansikt er blant sjeldenhetene.

Men nå kan det bli en utfordring å holde seg i skyggen, når så å si hele Artist-Norge har samlet seg for å hylle ham – i disse dager har Michael til og med startet en blogg ...

— Jeg liker meg ikke utenfor komfortsonen. Folk har sagt at jeg burde budt mer på meg sjæl, deltatt på "Hver gang vi møtes" og sånn. Jeg synes det er imponerende hvordan Jens Pikenes har grodd frem og blitt en forlengelse av Kjetil. Jeg hadde aldri sett for meg det da vi sto og rettet opp gravstøtter den gang.

— Få med at Penthouse Playboys er i ferd med å sette ny rekord med flere solgte billetter til sine årvisse julekonserter på Rockefeller enn noensinne.

Cash fremfor priser

— Folk har villet gi meg priser, men jeg har ikke lyst til å stå på en scene og skulle føle meg takknemlig – gi meg cash og la meg være i fred, flirer Michael.

— Denne hyllesten er på et prosjekt som er på overtid, sier Kjetil. - Mange har hatt lyst til å vise hvor mye de verdsetter Michael gjennom mange år. Nå skjer det endelig. En grunn til så mange deltar, er fordi de kjenner ham som en hyggelig og blid fyr, ikke som sær og arrogant. Vi stiller opp gratis, av respekt, på grunn av Michaels status som bauta innen norsk rock.

Hva skal Michael Krohn gjøre med pengene som kommer til å strømme inn i kjølvannet av utgivelsen?

— Jeg skal kjøpe meg elbil, sier han og smiler.

Og der kommer Jens Pikenes igjen frem med ulvefliret:

— Husk det, Michael: Du kan kjøpe en Tesla for pengene Penthouse Playboys spiller inn for deg. Og så kan du kjøpe takboks til Teslaen for pengene resten av artistene klarer å skrape sammen!

Les også

 1. Raga Rockers svikter på veien mot noe nytt

 2. Raga skal rocke granitten

 3. Musikk for miljøet

Les mer om

 1. Underholdning
 2. Musikk