Politikk

- En enorm skuffelse på vegne av Norge

Hege Storhaug i Human Rights Service mener innvandringsavtalen er så dårlig at Frp bør gå ut av Regjeringen.

 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

— For Human Rights Service er avtalen om innvandringspolitikken en enorm skuffelse på vegne av Norge. Avtalen er så svak at Frp bør gå ut av Regjeringen, sier informasjonsleder Hege Storhaug til Aftenposten.

Storhaug var rådgiver for Frp i 2013 da et utvalg i partiet før valget laget rapporten "Tiltak for en økonomisk og kulturell bærekraftig utvikling".

Etter at Frp kom i Regjering valgte barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) å øke den økonomiske støtten til den innvandringskritiske organisasjonen Human Rights Service (HRS) med 80 prosent.

Tilbake til Stortinget

I etblogginnlegg på nettsiden til HRS skriver Storhaug: "Hadde jeg vært i Frps ledelse, hadde jeg takket nei til å føre den nye politikken og ruslet tilbake til Stortinget."

- Avtalen er ikke til å leve med for Frp, sier Storhaug.

Avtalen om innvandringspolitikken de neste fire årene mellom Regjeringen og Venstre/KrF ble lagt frem på en pressekonferansen fredag formiddag.

- Innvandringen kan øke

Storhaug understreket at hun er spesielt skuffet over Høyre, som ikke var villige til å godta innføring av et såkalt tilknytningskrav i forbindelse med familiegjenforeningssaker - det vil si et krav om at ektefeller skal ha større samlet tilknytning til Norge enn annet land for å få opphold.

— Familiegjenforening har stått for hovedinnvandringen til Norge de siste 30-40 årene, og er den formen for innvandring som har ødelagt mest for integreringen, sier Storhaug.

- Blir resultatene av denne avtalen at det vil komme flere eller færre innvandrere til Norge?

— Vi kan risikere at det komme flere.

Se til Danmark

Storhaug mener det beste hadde vært om Høyre og Frp hadde vendt ryggen til Venstre og KrF og heller søkt sammen med Arbeiderpartiet i innvandringspolitikken.

— Ap kunne gitt Regjeringen flertall for en helt ny politikk, mer i tråd med den danskene innførte i 2002. Det er den beste innvandringspolitikken Europa har sett, og tiltak som virkelig fungere, mener HRS-toppen.

Hun sier avtalen som ble inngått fredag inneholder mange "tåpeligheter" og "uprofesjonelle trekk". Hun er blant annet sterkt kritisk for at det legges opp til å utrede et såkalt "kjærlighetsvisum" for par som ikke er gift.

- Hvordan skal man avdekke om det er snakk om kjærlighet? Skal man bruke en løgndetektor? spør hun.

- Stolt av avtalen

Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari har liten forståelse for kritikken av asylavtalen.

— Jeg fatter og begriper rett og slett ikke hva HRS er skuffet over. Det er overraskende at en organisasjon som har jobbet for betydelig innstraming i asyl- og innvandringspolitikken er skuffet når vi har fått til nettopp dette, sier Keshvari til Aftenposten.

Mazyar Keshvari (Frp). Foto: Ingar Storfjell

Han mener totaliteten i avtalen sender et tydelig signal om innstramning, blant annet gjennom innføring av lukkede asylmottak og innføring av 24 års-grense for familiegjenforening.— Dette med aldersgrense er jo noe HRS har vært opptatt av i mange år. Jeg skulle også gjerne ønske at vi fikk innført et tilknytningskrav og at vi fikk gjennomslag for hele Frps program, men Frp fikk ikke 50 prosent av stemmene ved valget, sier han.

- Heldigvis er det ikke opp til HRS å vurdere hva Frp kan regjere på og ikke. Jeg er stolt av hva vi har fått til i Regjering, sier Keshvari.

- Har fått mer enn nok

Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk senter, reagerer sterkt på at Storhaug uttrykker bekymring "på vegne av Norge".

— Folk flest - Norge - er simpelthen ikke like redde for asylsøkereog innvandrere som Storhaug, og det er freidig av henne å anta det, sier Steen.

Han mener Frp har fått gjennomslag for mer enn nok i avtalen om innvandringspolitikken.

— Flere mennesker på fluktvil bli fengslet enn før, en del må vente lenger på å få leve sammen med og isamme land som menneskene de er glad i, ressurssvake og sårbareflyktningervil bliforbigått i flyktningleirene når vi skalvelgeut hvem som skal hentes hit på kvote, og bare et mindretall av delengeværende barna som har vokst opp i norske asylmottak vil få en løsning, sier lederen i Antirasistisk Senter.

 1. Les også

  Raja (V) og Keshvari (Frp) rykende uenige om hva de er blitt enige om

 2. Les også

  Dette er asylavtalen de borgerlige er blitt enige om

 3. Les også

  Frp krever avklaring om mulighet for «innvandrings-slalåm»

 4. Les også

  Advarer Frp mot innvandrings-omkamper

 5. Les også

  Frp må stå fritt til å gå lenger enn avtalen tilsier

Les mer om

 1. Politikk

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Hege Storhaug: – Islamnet, Profetens Ummah og Sylvi Listhaug er i dag på samme side

 2. DEBATT
  Publisert:

  Norge trenger HRS og Hege Storhaug | Kristian August Eilertsen

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Vil at nytt senter skal regne på ikke-vestlig innvandring

 4. NORGE
  Publisert:

  Frp-ere vil ha omkamp om budsjettkutt for Human Rights Service

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Høyre, Frp og Venstre er enige – slik lister partilederne opp sine seire

 6. POLITIKK
  Publisert:

  KrF: Støtter kutt for Human Rights Service