Motivet for drapene ukjent

NEWTOWN (Aftenposten.no) Både de to håndvåpnene som drapsmannen Adam Lanza brukte og den automatriflen som ble funnet i bilen, var registrert på hans mor.

Redningspersonell på plass utenfor Sandy Hook Elementary School i Newtown, der 28 mennesker ble drept fredag. 20 av dem var barn.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask

Den 20 år gamle drapsmannen, Adam Lanza, var kjent som en stille fyr. Han bodde i Newtown sammen med sin mor Nancy Lanza. Fredag morgen drepte han henne og kjørte så til skolen i hennes bil. Der drepte han blant annet 20 barn i alderen fem til 10. Men hva som var hans motiv hadde ikke politiet klart å finne frem til i natt norsk tid.

— Dette er av de tingene vi ennå ikke har svar på, sa politiet på en pressekonferanse i Newtown i natt norsk tid.

Etterforskningen pågikk for fullt i natt. De fleste av de drepte er fortsatt inne i skolehuset der de ble drept. Det er antatt at politiet vil være ferdig med åstedsgranskingen i dag lørdag.

I alt 28 mennesker mistet livet i massakren, deriblant den antatte gjerningsmannen. Det var 20 barn blant de døde. De var i alderen fem til 10 år gamle.

Det er ventet at navnene på de omkomne vil bli offentliggjort lørdag morgen amerikansk tid.

Det folk her i Newtown spør seg er hvordan dette kunne skje her og hva som gikk av drapsmannen.

Kjente broren

— Min datter brøt ut i gråt da hun fikk høre hvem det var som var morderen. Hun kjenner broren hans godt, men ikke drapsmannen. Men hun hadde aldri hørt at det var noe spesielt med ham forteller Tim Gillespie som Aftenposten treffer på vei til minnehøytideligheten.

Andre sider at 20 åringen var sett på som sky og at han ikke var mye ute med andre.

En annen gutt som vet hvem drapsmannen var sier at han var kjent som en einstøing som spilte mye dataspill.

Broren forklarer seg

Hans eldre bror Ryan Lanza ble pågrepet fredag kveld, men skal ikke være mistenkte for å være medansvarlig for det som har skjedd. Han bor i Hoolbroken i New Jersey.

Han skal ha samarbeidet meget tett med politiet, Ifølge nyhetsbyrået AP har han karakterisert sin bror som en person med mentale forstyrrelser og at han var autist.

Hans mor får de beste skussmål av naboene. – Hun var en helt vanlig innebygger akkurat som alle oss andre, fortalte naboene.

Taus skytter

Ifølge vitner skal han ikke ha sagt et ord mens han skjøt ned unger og voksne med kaldt blod.

Broren skal ha opplyst politiet om at han ikke har hatt kontakt med sin bror på lenge.

De tre våpnene som er funnet, var alle registrert på drapsmannens mor. Hun var hans første offer. Det er uklart hvorfor denne førskolelæreren hadde registrert en automatrifle og to håndvåpen. Connecticut har en av de strengeste våpenlovene i USA og det er derfor det raskt har vært mulig å finne ut at moren eide våpnene.