Alle planer om en rask erobring av Mosul kan sprekke

En ny offensiv den siste uken skal ha presset IS ut av nye bydeler i Mosul. Men erobringen av hele byen kan drøye til ut på sommeren.

Del to av operasjonen for å erobre IS’ viktigste høyborg i Nord-Irak, ble erklært innledet i slutten av forrige uke.

Det irakske flyvåpenet og den internasjonale koalisjonen som ledes av USA, hamret løs på IS’ posisjoner på østsiden av byen, melder det kurdiske nyhetsnettstedet Rudaw.

I løpet av noen dager med intense kamper har den irakske hæren klart å erobre flere nye bydeler, melder journalistene som følger de irakske sikkerhetsstyrkene under kampene. Den irakske hæren og deres allierte nærmer seg elven Tigris, ifølge Rudaw.

Cirka 65–70 prosent av den østre delen av Mosul er blitt erobret, sier den irakske generalløytnanten Talib Shaghati til Reuters.

En forklaring til fremgangen er at de irakske styrkene nå samarbeider mye bedre, hevder generalløytnant Steve Townsend, sjefen for de amerikanske styrkenes kamp mot IS, i et intervju med Reuters.

Saken fortsetter under kartet (trykk på kartet for å se utviklingen over tid)

IS kontrollerer fremdeles mesteparten av Mosul

Den store elven Tigris går tvers gjennom Mosul. Det er på den østre siden av elven at den irakske hæren har hatt størst fremgang, men selv her er det store bydeler som fremdeles er under IS-kontroll, viser et kart som nettstedet liveuamap.com har fremstilt på bakgrunn av et stort antall rapporter fra kampene.

Og selv om man har gjort fremskritt på østsiden av Tigris, så gjenstår det å erobre de delene av byen der mesteparten av byens innbyggere bor.

Irakske spesialsstyrker roper ut slagord under et slag mot IS i Mithaq-distriktet i det østlige Mosul den 3. januar.

– En seier i Mosul kan drøye til sommeren

To måneder etter at kampanjen for å erobre Mosul fra IS startet den 16. oktober, har den irakske statsministeren måtte dempe forventningene om en rask seier. For mens man i oktober snakket om at byen kunne falle før nyttår, så sa den irakske statsministeren i romjulen at en erobring av byen ville ta tre måneder til. Statsminister Haider al-Abadi har også sagt at IS vil være fordrevet fra Irak i løpet av april.

Men også det tror orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskoles mediegruppe er en altfor optimistisk spådom.

– Angriperne tar stadig nye bydeler og presset på IS øker. Til slutt vil de bryte sammen og da kan ting skje fort. Det kan skje allerede i løpet av en måned, men det er lite sannsynlig, sier Slensvik.

Hans tips er at det kan drøye til sommeren før man lykkes med å erobre hele Mosul.

– Hvis de klarer å ta hele Mosul i løpet av tre måneder, skal de være veldig fornøyde, sier orlogskapteinen.

Og selv om den irakske hæren og den mangslungne koalisjonen som har samlet seg mot IS klarer å ta Mosul, så har terrorgruppen en tilstedeværelse flere andre steder i landet.

Den irakske hæren startet onsdag denne uken en operasjon for å drive IS ut av hele Anbar-provinsen vest for Bagdad. Den irakske hæren tok kontroll over store deler av Anbar for cirka et år siden, men IS har beholdt kontrollen i flere små lommer.

Slensvik mener det er sannsynlig at deler av gruppen vil gå under jorden og opprette terrorceller.

– At de skal være fri for IS innen april, har jeg ikke noen tro på, sier Slensvik.

Irakske soldater møter sivile som forsøker å flykte fra kamphandlingene.

Flere har flyktet fra byen

Den irakske hæren sier kampene om Mosul har dratt ut fordi de vil unngå at for mange sivile blir drept. Cirka 132.000 mennesker har flyktet fra Mosul-området siden kampene begynte den 16. oktober, opplyser en talsmann for UNHCR. Noen sivile har allerede flyttet tilbake til husene sine etter at de er blitt erobret av regjeringsstyrkene og deres allierte.

– Etter at den nye offensiven startet den 29. desember har flere flyktet fra hjemmene sine. I løpet av de fire dagene frem til den 1. januar var det 9000 mennesker som flyktet, sier medierådgiver Alvhild Strømme i Flyktninghjelpen.

Antallet som flykter fra Mosul har de siste dagene ligget på 2300 personer pr. dag i snitt, mens det tidligere lå på 1600, viser tall fra FN.

Strømme sier folk som kommer seg unna, har blandede følelser.

– De sier de er lettet over å komme seg unna de IS-kontrollerte områdene der det er mangel på mat og medisiner og de opplever mer og mer restriksjoner. – Samtidig bor de i leirer. En undersøkelse vi har foretatt, viser at flesteparten ønsker å reise hjem igjen når det blir trygt.

FN og andre bistandsorganisasjoner forberedte seg på å håndtere en massiv menneskeflukt fra Mosul, men den har uteblitt. Trolig har cirka 1 million mennesker valgt å bli i hjemmene sine, de fleste av dem trolig i bydelen som ligger vest for Tigris. I løpet av de neste månedene vil de stå overfor et vanskelig valg. Enten forsøke å holde ut mens kampene kommer inn i deres nabolag, eller å forsøke å rømme og risikere å bli drept i kryssilden.

– Sammen med våre partnere er vi forberedt på å ta imot 750.000 mennesker, sier Matthew Saltmarsh, talsmann for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).