Shakira siktet for å ha vridd seg unna 14,5 millioner euro i spansk skatt

Spansk påtalemyndighet tar ut siktelse mot den colombianske artisten Shakira for skatteunndragelse på over 14,5 millioner euro.

Den colombianske musikeren Shakira må betale skatt til Spania for perioden mellom 2012 og 2014, mener spansk påtalemyndighet. Foto: AP / NTB scanpix

Ifølge siktelsen har Shakira ført opp Bahamas som sitt faste bosted overfor skattemyndighetene i perioden fra 2012 til 2014, mens hun i realiteten bodde i Barcelona i Spania med sin partner, den spanske fotballspilleren Gerard Pique, og deres to felles sønner.

Påtalemyndigheten i Barcelona mener hun dro til utlandet kun i korte perioder som del av sitt arbeid som artist, mens hun tilbrakte mesteparten av tiden i Spania. Påtalemyndigheten mener derfor at hun bør betale skatt til Spania fra inntektene hun har skaffet seg verden rundt.

Fra 2015 har Shakira hatt sin faste bostedsadresse i Spania. Påtalemyndigheten mener på sin side at hun i realiteten har bodd der siden 2012.

Shakira var ett av mange navn som dukket opp i forbindelse med Paradise Papers, en dokumentlekkasje som gir innsikt i hvordan politikere, statsledere og rike mennesker fra hele verden bruker skatteparadiser.

Avsløringen var et samarbeid med nær hundre medieorganisasjoner over hele verden, deriblandt Aftenposten.

En dommer skal nå gjennomgå siktelsen fra påtalemyndigheten for å slå fast om det foreligger nok bevismateriale til å ta ut tiltale og stille henne for retten.

Shakiras representanter sier de ikke har noen umiddelbare kommentarer til saken.