I dag velges sosialistenes presidentkandidat: Disse to kjemper om et politisk konkursbo i Frankrike

Pragmatikeren Manuel Valls mot idealisten Benoit Hamon. Slik oppsummeres forskjellen på de to som vil bli venstresidens presidentkandidat i Frankrike i dagens nominasjonsvalg.

Benoit Hamon, tidligere utdanningsminister, og eks-statminister Manuel Valls møttes til duell foran siste valgomgang i venstresidens primærvalgkamp.

Resultatet er dagens nominasjonsvalg er ventet klokken 20.30. I første valgomgang fikk den 54 år gamle, tidligere statsminister Manuel Valls 31,5 prosent og tidligere utdanningsminister, 49 år gamle, Benoit Hamon 36 prosent. Nå står kampen mellom disse to. Hamon er favoiritten, skriver BFMTV på sine nettsider.

I 2012 feide sosialistene Nicolas Sarkozy ut av Elysee palasset. I år kryper François Hollande ut bakdøren som Frankrikes minst populære politiker. To herrer med slips kjemper om å få overta som presidentkandidat for den politiske ruinen som fransk venstresiden nå fremstår som.

Overraskelser

Det var overraskende at Hamon kom ut som en klar vinner i den første runden. Valls ledet på meningsmålingene til like før avstemningen. Nå kjemper de to om velgerne som stemte på de fem andre kandidatene i den første valgomgangen. Det er mulig at Hamon løftes frem på en bølge som retter seg mot partiets ledelse og dermed vinner. Det er ventet at rundt 2 millioner deltar i valget som er åpent for alle med stemmerett i Frankrike.

Gått mot venstre

Hamon har distansert seg fra den sentrumspolitikken som duoen Hollande-Valls har stått for. I tillegg til å ligge til venstre i sosialistpartiet, er han også en politiker som legger mer vekt på grønne verdier.

Hamon ble med i sosialistregjeringen etter valgseieren i 2012, men forlot regjeringen i protest. Valls ble statsminister i 2014 etter at sosialistene tapte stort i lokalvalget. Han satt i jobben helt inntil for kort tid siden og har vært president Hollandes politiske skygge. Han lanserte sitt kandidatur først etter at Hollande ga beskjed om at han ikke vil stille. Hollande er den mest upopulære presidenten siden man startet å måle presidenters popularitet i Frankrike.

Ifølge franske medier var det Hamon som vant TV-debatten onsdag denne uken.

Høyresiden leder

Men det er langt frem for at det blir nok en sosialist som overtar etter Hollande. Meningsmålingene viser at den heteste kandidaten til å vinne det franske presidentvalget i april og mai, er François Fillon. Han er det konservative partiet Republikanernes kandidat. Den han, ifølge målingene, møter i andre valgomgang, er Nasjonal Front lederen Marine Le Pen. Men en voksende skandale setter Fillons kandidatur i fare. Han etterforskes for at hans kone har vært lønnet som hans rådgiver, men ikke jobbet for pengene. Fillon avviser anklagene.

En av grunnene til at venstresiden har problemer med å nå til andre valgomgang, er at den er splittet. Emmanuel Macron, tidligere økonomiminister i Valls regjering, stiller som uavhengig sentrumskandidat. En annen tidligere minister, Jean-Luc Mélenchon, stiller for venstrefronten, lenger ut på venstrefløyen. Denne splittelsen gjør at det høyst sannsynlig at det blir et oppgjør mellom to høyrekandidater i det endelige presidentvalget. Slik det også var i 2002 da Jean-Marie Le Pen overraskende slo ut sosialisten Lionel Jospin i første valgomgang, men tapte stort for Jacques Chirac i den andre og avgjørende valgomgangen.

Når nominasjonsvalget for venstresiden er avgjort søndag, starter den lange valgkampen. Første valgomgang i det franske presidentvalget er 23. april. De to kandidatene som får flest stemmer, møtes i en avgjørende valgomgang den 7. mai.