Økonomi

Boligprisene fortsetter å stige

Boligprisene steg 0,6 prosent i januar, justert for sesongvariasjoner, og er 12,4 prosent høyere enn for 12 måneder siden.

Prisveksten er spesielt sterk i Oslo.
  • NTB

Boligprisene i Norge steg med 2,8 prosent i januar 2017. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med 0,6 prosent fra forrige måned. Boligprisene er nå 12,4 prosent høyere enn for 12 måneder siden, viser tall fra Eiendom Norge.

- Vi har lagt bak oss en normal januar måned med solid prisvekst og høy aktivitet. Etter mange måneder med svært sterk prisvekst er det normalt at prisutviklingen modererer seg noe, men med en sesongkorrigert prisvekst på 0,6 prosent så er dette likevel som å regne som en sterk boligprisvekst, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Oppgang

Sist måned ble det solgt 6.169 bruktboliger, en oppgang på 9,4 prosent sammenlignet med januar 2016. I snitt tok det 44 dager å selge en bolig i januar i år, mot 47 dager samme måned i fjor. Lavest salgstid var det i Oslo der det i gjennomsnitt tok 15 dager å selge en bolig, mens det tok lengst tid i Stavanger med 69 dager av de større byene.

Av de større byene hadde Lillehammer og Asker den sterkeste prisutviklingen i januar med en oppgang på henholdsvis 3,3 og 3,2 prosent. Svakest utvikling var det i Bergen og Ålesund der det var en oppgang på henholdsvis 1,7 og 1,9 prosent.

Dreyer sier de forventer en svakere utvikling i 2017 sammenlignet med 2016 utover året, blant annet grunnet den innstrammede boliglånsforskriften som var gjeldende fra 1. januar. 

- Innstramningene har gjort det vanskeligere å få boliglån, noe som vil få en effekt i boligprisene, men fremdeles usikkert i hvor stort omfang, avslutter Dreyer.

- Ingen snarlig endring

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, sier de geografiske forskjellene stadig er store, og at det ekstraordinære prispresset i Oslo-regionen ser ut til å vedvare.

- Omsetningen går svært raskt i dette området. Vi ser ikke noen snarlig endring på denne situasjonen all den tid det er boligtørke i pressområdene. På sikt vil det bli frigjort en del bruktboliger i markedet når nye boligprosjekter er innflyttingsklare, men for få til å dekke etterspørselen som er i markedet, sier Geving.

Les også

  1. Titusener tåler ikke et lite rentehopp

  2. Nordea sier nei til flere lånekunder

  3. Mens nordmenn er besatt av å kjøpe egen bolig, er det helt vanlig å leie i resten av det rike Europa

Les mer om

  1. Bolig
  2. Boliglån
  3. Oslo