Vil ha krig mot våpenlobbyistene

Kongressmannen Jerrold Nadler maner til «krig mot våpenlobbyistene».

En kunde ser på våpen i en butikk i Fort Wort, Texas. Mange amerikanere mener at retten til å eie våpen er en av de viktigste grunnlovsfestede rettighetene de har.

De siste 30 år har USA opplevd 61 skyteepisoder der fire eller flere mennesker er blitt drept. 11 av disse sakene har skjedd på skoler. Bare skoleskytingen på Viriginia Tech i 2007, da 32 ble drept, har tatt flere liv enn katastrofen på barneskolen Sandy Hook i Newtown.

Jerrold Nadler, medlem av Representantens hus, går nå løs på den mektige National Rifle Association i et intervju med avisen Salon. Nadler mener våpenlobbyistene bærer et tungt medansvar for alle massedrapene i USA.

Drapsmannen hadde ikke rulleblad

— Al Qaida drepte 3000 mennesker i World Trade Center i 2001. USA gikk til krig på grunn av det. Men vi mistet helt unødvendig 10000 mennesker i fjor, sier Nadler. Han knytter håp til hva president Barack Obama sa på sin pressekonferanse om å ta «nødvendige skritt» for å avverge nye katastrofer som i Newtown.

20-åringen som utførte ugjerningene, bodde sammen med moren sin, sto ikke i noe strafferegister, melder CNN. Våpnene han hadde med seg, to pistoler og en rifle, var alle registrert på moren, ett av de 27 drapsofrene.

Aftenposten snakket med medlemmer av våpenlobbyorganisasjonene tidligere i høst. Les reportasjen her.

13 alvorlige våpenepisoder

Kringkastingsselskapet CBS har listet opp 13 av de mest alvorlige skyteepisodene i USA i år, og kartlagt hva slags våpen som var i bruk.

Listen er langt fra komplett, understrekes det. Regler for omsetning av skytevåpen varierer fra stat til stat.

1. februar: En 59 år gammel mann går inn i et helsestudio i Norcross, Georgia. Han skyter fire mennesker før han også skyter seg selv. Våpenet, en pistol, var anskaffet på lovlig vis.

2. februar: En 17 år gammel gutt spaserer inn i kantinen på en videregående skole i Chardon, Ohio. Han trekker en pistol og begynner å skyte på elever som sitter der. Tre blir drept, tre skadet. Det er uklart hvor gjerningsmannen fikk våpenet fra.

3. mars: Tre mennesker kommer til skade da en 23 år gammel mann åpner ild utenfor et rettslokale i Tulsa, Oklahoma. Våpenet, en revolver, var ikke kjøpt på lovlig vis. Gjerningsmannen ble erklært mentalt syk og strafferettslig utilregnelig.

4 mars: En 30 år gammel mann begynner å skyte rundt seg på en psykiatrisk klinikk i Pittsburgh, Pennsylvania. En person ble drept og syv andre skadet. Gjerningsmannen, som hadde diagnosen schizofreni, ble selv skutt og i trefning med politiet. Våpenet hadde han fått kjøpt i New Mexico i april i fjor, uten å måtte gi bakgrunnsopplysninger om seg selv.

5 april: Syv mennesker blir drept og ytterligere tre skadet da en 41-åring begynner å skyte rundt seg på et lite, kristelig college for koreanske immigranter i Oakland, California. Gjerningsmannen hadde avbrutt sykepleierstudier på stedet, og skal ha vært rasende over at han ikke hadde fått refundert mer av sine innbetalte studieavgifter. Det halvautomatiske håndvåpenet var kjøpt to måneder i forveien, på lovlig vis, ifølge politiet.

Les også

- Hvis jeg er ute av sengen min, så bærer jeg våpen

6 mai: Ved 11-tiden på formiddagen drepes fire mennesker i en kafé i Seattle i staten Washington. Kaféen er et kjent samlingssted for musikere og andre lokale kunstnere. Gjerningsmannen, en 40-åring, skyter deretter en kvinne og stikker av gårde med bilen hennes. Idet han blir innhentet og omringet av politi, skyter han seg selv i hodet. Han hadde to håndvåpen, innkjøpt på lovlig vis.

7 juni: Et hageselskap ender i tragedie ved et leilighetskompleks ved Auburn-universitetet i Alabama. En 22-åring har havnet i krangel med en annen mann om en dame. Plutselig trekker han våpen, dreper tre mennesker og skader tre andre. Han kommer seg unna, men melder seg for politiet fem dager senere. Det er uklart hvor han fikk våpenet fra.

8 juli: Tidlig om morgen kommer en 44-åring inn i en tettpakket bar i Tuscaloosa, Alabama. Han skyter og skader 17 mennesker, men ingen mister livet.

9 juli: 12 mennesker blir drept og 58 skadet i en kinosal i Aurora, Colorado. Gjerningsmannen utløser først en røykbombe i lokalet, før han skyter vilt på publikum som er kommet for å se den siste Batman-filmen ”The Dark Knight Rises”. Han overgir seg til politiet like etter. Han var bevæpnet med både pistol, hagle og en halvautomatisk rifle, innkjøpt lovlig i Colorado.

10 august: En 40 år gammel mann, utstyrt med pistol, går inn i et sikhtempel i Oak Creek, Wisconsin, og dreper seks mennesker som var samlet til bønn. Pistolen var lovlig kjøpt.

11 oktober: En 45 år gammel mann åpner ild på et spa i en forstad til Brookfield, Wisconsin. Han dreper sin kone og to andre kvinner, skader ytterligere fire mennesker, før han skyter seg selv. Det er uklart om våpenet var anskaffet på lovlig vis.

12 desember: I et kjøpesenter i Clackamas, Oregon, kommer en maskert 22-åring med en rifle. Han skyter to mennesker, deretter seg selv. Riflen hadde han stjålet fra en bekjent.

13 desember: 20 år gamle Adam Lanza dreper 20 elever og seks voksne, deriblant sin egen mor, på barneskolen Sandy Hook i Newtown, Connecticut. Til slutt skyter han seg selv. Politiet har funnet to pistoler inne i skolebygningen, samt en rifle i en bil utenfor. Ifølge politiet var alle våpnene kjøpt på lovlig vis og registrert på navnet til Lanzas mor.