Verden

Torbjörn skifter parti på grunn av regjeringskrisen

HÄSSELBY (Aftenposten) Økt innvandring og regjeringskrise fører til at Torbjörn Jarl (50) bryter med sitt faste parti gjennom 30 år. Ved det svenske nyvalget i mars vil han stemme på Sverigedemokraterna for første gang.

Svenske Torbjörn Jarl har bodd i Hässelby i Stockholm i 50 år. De siste årene har bydelen fått svært mange nye innvandrere, og det gjør at han nå kommer til å stemme på Sverigedemokratene i nyvalget i mars. Foto: Lars Magne Hovtun

 • Lars Magne Hovtun

Hässelby ligger en halvtime vest av Stockholm sentrum, i nærheten av Bromma flyplass. Her har Sverigedemokratene mer enn dobbelt så mange velgere enn gjennomsnittet i Stockholm. Foto: Lars Magne Hovtun

Hässelby strand er endestoppet på en av Stockholms mange T-banelinjer. Foto: Lars Magne Hovtun

Mange av innbyggerne i Hässelby trekker fram gatetiggingen som et irritasjonsmoment de håper Sverigedemokratene kan hjelpe dem å bli kvitt. Foto: Lars Magne Hovtun

I Hässelby traff Aftenposten mange pensjonister, sosialklienter og innvandrere. Få ville snakke offentlig om sin støtte til Sverigedemokratene. Foto: Lars Magne Hovtun

— Jeg har bodd i Hässelby i femti år, og ser at det bare kommer flere og flere innvandrere. Snart er det bare et par svensker igjen. At Sverigedemokraterna har mange tilhengere akkurat her er ingen overraskelse, sier Torbjörn Jarl (50).

Aftenpostens reporter Lars Magne Hovtun er i Stockholm. Foto: LARS MAGNE HOVTUN

Etter å ha vært trofast til ett parti i over 30 år, gir han nå opp. Ved nyvalget i mars vil han gjøre det som stadig flere av naboene i Hässelby gjør, vrake sitt gamle parti og stemme på Sverigedemokraterna for å få en mer restriktiv innvandringspolitikk.Les også:

Les også

Löfven varsler nyvalg i Sverige

Det kontroversielle partiet fikk nesten 13 prosent av stemmene ved Riksdagsvalget i september. På tirsdag skapte de regjeringskrise i Sverige ved å sabotere mindretallsregjeringens budsjettforslag, slik at statsminister Stefan Löfven ble tvunget til å lyse ut nyvalg den 22. mars. Flere svenske aviser og eksperter mener at nyvalget kommer til å slå best ut for Sverigedemokraterna, som allerede nå har erklært at de vil gjøre valget til "en folkeavstemming om innvandring".

Les også:

Les også

To grafer og fem spørsmål som kan forklare hvorfor det er politisk krise i Sverige

— Vi som bor her merker at dagens politikk ikke fungerer. Så når de andre partiene ikke vil gjøre noe med problemet, får jeg stemme annerledes, sier Jarl.

Upopulær statsminister

Hässelby er et av stedene i Stockholm med flest innvandrere. Det er også den valgkretsen i Stockholm der Sverigedemokraterna har best oppslutning. Da Aftenposten besøkte stedet i går, møtte vi en rekke pensjonister, uføretrygdede og innvandrere. Mange innrømmet at de stemte på Sverigedemokraterna på grunn av innvandringspolitikken, men få av dem var villige til å snakke om dette i avisen. På kafeene, sittebenkene og i Göran Rosbergs frisørsalong var regjeringskrisen likevel dagens tema

Statsminister Stefan Löfven er ikke populær for måten han har håndtert Sverigedemokratene på. Foto: Pontus Lundahl

— En ting som er sikkert, er at statsministeren har klart å gjøre seg skikkelig upopulær. Han burde visst at når man blir statsminister, så skal man være det for hele befolkningen, ikke bare de som stemte på deg. Fram til nå har han vært skikkelig arrogant, særlig mot dem som har stemt på Sverigedemokraterna, sier Rosberg, mens han bleker håret til Karina Liedberg (47).Selv om de stemmer på andre partier enn Sverigedemokraterna, mener de at innvandringspolitikken absolutt bør bli et tema i valgkampen.

— Det er typisk svensk at ingen våger å si det som det er. Sverigedemokraterna og deres velgere må ikke straffes fordi de er litt mer direkte, sier Rosberg, og tilføyer:

— Regjeringens arroganse gjør bare de som har stemt på Sverigedemokraterna enda sintere.

Les også:

Les også

Hun kalte bygdefolk dummere enn byfolk - nå kan hun bli landets neste statsminister

Dyr valgkamp

Flere innbyggere i Hässelby er provosert over at nyvalget, ifølge svenske medier, vil koste over 200 millioner kroner.

På frisørsalongen i Hässelby er regjeringskrisen og nyvalget dagens samtaletema. Her bleker Göran Rosberg håret til Karina Liedberg. Foto: Lars Magne Hovtun

— Jeg har omsorg for to barn, og er helt avhengig av sosialhjelp for å overleve. At statsministeren vil bruke så mye penger på et nyvalg, bare fordi han vil være statsminister litt til, er enormt provoserende også for meg som har stemt på ham. Jeg tenker i mitt stille sinn at vi har veldig mange andre nyttige ting å bruke de pengene på, sier en mann i 40-årene til Aftenposten.Flere Sverigedemokraterna-velgere sier til Aftenposten at det er håpløst av statsministeren å skrive ut nyvalg, bare på grunn av vanlig politisk uenighet.

— Dette er ikke folkets problem. Det er ikke mer enn et par måneder siden vi avga stemme. Problemene i Riksdagen er det politikerne selv som må løse, sier Rosberg.

Også den nyfrelste Sverigedemokrat-velgeren i Hässelby har vanskelig for å forstå hvorfor statsministeren valgte å skrive ut nyvalg.

— Jeg tror statsministeren må gå uansett. Det er bare et spørsmål om tid, sier Torbjörn Jarl (50).

Les hva folk lenger inn i Stockholm sentrum mener om regjeringskrisen:

Les også

- Dette blir et valg mot rasisme

Se statistikken:

 1. Les også

  Dette er tallene som gjør at de SD mener de vil bykse videre

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Stefan Löfven har tapt før valgkampen begynner

 2. VERDEN

  Löfven beklager nederlag – Sverige nærmer seg nyvalg

 3. VERDEN

  Før var det ikke-tema. Nå er det blitt et av de heteste temaene i Sverige.

 4. VERDEN

  Hun har fått til det samboeren Jimmie Åkesson ønsker å gjøre i hele Sverige

 5. VERDEN

  Svenskene er ikke så korrekte lenger. – Har byttet ut tøfler med boksehansker.

 6. VERDEN

  Begge statsministerkandidatene sier de vil ha strengere innvandringspolitikk. Men de har ett felles problem.