Leder

Aftenposten mener: Dyster start for Trumps presidentskap

  • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.

President Donald Trump appellerer blant annet ved å spille på folks misnøye med tradisjonelle medier. Foto: LUCAS JACKSON / X90066

Planen ser ut til å være å styre USA etter splitt og hersk-metoden.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Fredag tok Donald Trump over som USAs president. Han gjorde det med hevet knyttneve og en uforsonlig innsettelsestale. Opptredenen tyder på at Trump ikke har noe ønske om å være samlende.

Anslaget ble fulgt opp med to absurde angrep på amerikanske medier.

Det ene tok utgangspunkt i at mange medier viste bilder av fremmøtet på innsettelsesseremonien, sammenliknet med bilder tatt da Barack Obama ble innsatt. Bildene talte sitt tydelige språk: Langt flere møtte frem for å følge Obamas innsettelse.

Årsaken er ikke bare at Trumps forgjenger var mer populær, men også noe så enkelt som at Washington D.C. er totalt dominert av demokrater. Det relativt lave fremmøtet fredag var knapt overraskende.

Les også

Slik brukte Trump sin første helg som president

«Alternative fakta»

I stedet for å ignorere saken og begynne å jobbe, noe den nye presidenten burde ha gjort, gikk han til et hysterisk angrep på mediene som viste bildene.

Trumps pressetalsmann Sean Spicer brukte også sin første briefing for pressekorpset i Det hvite hus til å fortelle at fremmøtet ved innsettelsesseremonien hadde vært «rekordhøyt», skjelle ut journalister og så ikke svare på spørsmål.

Trumps nære rådgiver Kellyanne Conway gjorde parodien komplett ved i et tv-intervju å hevde at Spicer hadde gitt «alternative fakta».

Les også

Her kan du se president Donald Trumps historiske innsettelsestale

Løy hos CIA

Selv høyreorienterte Fox News’ faktasjekk slår fast at Trump og hans folk feilinformerer.

Et annet oppsiktsvekkende angrep på mediene kom Trump med under et besøk i CIAs hovedkvarter lørdag. Her sto han på talerstolen og hevdet at han slett ikke hadde noe dårlig forhold til USAs etterretningstjenester, dette var bare noe som journalister hadde funnet på.

Vantro amerikanere og en like vantro verden måtte konstatere at USAs nye president lyver åpenlyst. En av Trumps mange Twitter-meldinger viser tydelig at han skjeller ut etterretningstjenestene for å ha lekket et dokument med påstander om ham. Trump sammenliknet lekkasjen med tilstandene i Nazi-Tyskland.

Les også

CNN sendte ikke direkte fra Det hvite hus. Trumps krig med mediene tar seg opp.

Vil spille på mistillit

En del amerikanere har så lav tillit til såkalte «mainstream media» at de er villige til å tro hva som helst om dem. Det virker som om Trumps plan er å spille maksimalt på denne mistilliten for å skape en offentlighet der ingen helt vet hva som er sannhet og løgn.

Herfra kan veien i verste fall lede over i en autoritær styreform. For eksempel hviler regimet til president Vladimir Putin blant annet på at skillet mellom sant og usant er visket ut i Russland.

Fortsatt er det selvsagt for tidlig å bedømme Donald Trumps innsats som president, men starten kunne knapt vært verre.

Les flere av Aftenpostens lederartikler:

Les også

  1. Aftenposten mener: Nei til domstolsbehandling, nei til statsløshet

  2. Aftenposten mener: Hard brexit kan skape debatt om EØS

  3. Aftenposten mener: Overvåkning må treffe og være godt kontrollert

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. USA
  3. Medier