Regjeringen får holde Storskog-redegjørelse bak lukkede dører av hensyn til Russland

Stortingets presidentskap har bestemt at regjeringens redegjørelse om Storskog-dialogen med Russland skal skje bak lukkede dører.

Over 5.500 asylsøkere kom over den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark høsten 2015. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) kalte det "utenrikspolitisk risikosport" å skulle orientere Stortinget åpent om dialogen med Russland om asylstrømmen som kom over Storskog-grensen i Finnmark høsten 2015. Nå har Stortingets presidentskap besluttet å følge statsministerens anbefaling og heller holde en lukket høring i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité (DUUFK).

I et brev til statsministeren datert 24. januar skriver stortingspresident Olemic Thommessen (H) at presidentskapet etter å ha sondert med partiene på Stortinget har kommet til at en lukket høring er mest hensiktsmessig.

Les også

Russland lover å stoppe ny asylbølge over Storskog

Les også

Russerne stopper utsendelser over Storskog

Krevde redegjørelse

–Det er vanskelig å gå i rette med regjeringen når den sier en åpen redegjørelse vil kunne være til skade for norske interesser, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Stein Erik Lauvås til NTB.

Han var blant stortingspolitikerne som før jul krevde en redegjørelse fra innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), etter at Russland benektet at det hadde vært noen enighet om retur av rundt 1.300 asylsøkere med multivisum, slik Listhaug hadde hevdet flere ganger både muntlig og skriftlig.

–At redegjørelsen holdes i Den utvidede utenriks- og forsvarskomité, er ikke det samme som å snakke for Stortinget i plenum. Det er jo kun et fåtall representanter som møter i DUUFK, og det som sies der, er ikke ment for offentligheten, påpeker han.

Tre statsråder

Det er ikke kjent når den lukkede høringen skal skje, men trolig vil både Listhaug (Frp), utenriksminister Børge Brende (H) og justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) stille. I et brev til Stortinget før jul i fjor, påpekte statsministeren at Storskog-problemstillingene berører det konstitusjonelle ansvaret til alle de tre statsrådene.

Høsten 2015 kom det rundt 5.500 asylsøkere til Storskog i løpet av kort tid. Etter at det ble gjort lovendringer, etablert ny asylinstruks og forhandlet med russerne i fjor, opphørte trafikken nærmest på dagen.

Listhaug har siden februar i fjor hevdet at Norge hadde en enighet med Russland om å sende tilbake asylsøkere med multivisum, noe den russiske ambassaden benektet overfor TV 2 i desember.

Les også

Henter utviste asylsøkere tilbake til Storskog - der får de utlevert sykkel og må sykle tilbake til Russland

(©NTB)