Høyre og Frps plan: Skal stemple Ap som vingle-parti og Støre som tåkefyrste

Regjeringspartiene har startet den lange valgkampen. I sak etter sak skal Arbeiderpartiet angripes for å skifte mening.

Støttespillerne til statsminister Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) håper de vil tjene på at Ap og Jonas Gahr Støre stadig må forsvare seg mot vingle-anklager.

Hvis du følger med på norsk politisk debatt har du kanskje allerede hørt det.

I Politisk Kvarter i NRK tirsdag 9. februar skjedde det igjen da kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var i klinsj med Arbeiderpartiet og nestleder Trond Giske:

— Nå har Ap vinglet litt denne saken, anklaget Isaksen i debatten om kompetansekrav for lærere.

Samme dag står det i et leserinnlegg fra Frp-politiker Helge André Njåstad, leder av kommunalkomiteen på Stortinget at, Ap på nytt er «uenige med seg selv».

Innlegget, som står i en rekke ulike aviser, er titlet med «Ap vingler videre om kommunereform».

Tre dager i forveien var det Frp-leder Siv Jensen som hamret løs fra talerstolen på Oslo Frps fylkesårsmøte:

— Utfordringen fremover blir den vinglingen Ap nå representerer, sa Jensen i talen om norsk innvandringspolitikk.

Anklagene er del av en plan

Det er ikke tilfeldig, skal man tro strateger Aftenposten har snakket med i regjeringspartiene de siste månedene.

Både Høyre og Frp mener å ha funnet et svakt punkt hos Arbeiderpartiet, og de har planer om å utnytte det.

— Jonas har vært vinglete, og det er et trekk vi forsterker ved å påpeke det ved enhver anledning, sier en Frp-politiker til Aftenposten.

Høyt opp i begge partier er man enige om at det er en suksessoppskrift å stemple Ap og Støre som vinglete.

De mener allerede å ha vunnet frem med dette argumentet i innvandringspolitikken – nå vil de presse gjennom oppfatningen også på andre politikkfelt.

- Hans største forse er blitt hans største utfordring

Aftenpostens kilder forsvarer angrepene med at det handler mer om å peke på noe, enn å finne på noe.

— Strategi og taktisk vurdering må henge sammen med virkeligheten. Du kan ikke tegne et bilde av noe som ikke eksisterer, sier én Høyre-kilde til Aftenposten.

— Hans største forse er blitt hans største utfordring, sier en annen til Aftenposten.

Vedkommende mener Støres vilje til å kommunisere flere ting på en gang nå virker mot ham.

Flere peker på at angrepene om vingling styrkes fordi også politikere i andre partier – inkludert SV-ere – har anklaget Arbeiderpartiet for det samme.

Ap-kilder Aftenposten har snakket med, uttrykker en viss bekymring for at inntrykket kan feste seg som en sannhet blant velgerne.

Vi anbefaler politisk redaktør Trine Eilertsens kommentar om dette:

Les også

En tåkefyrste vinner ikke valg

Ap-Giske avviser anklagene

Jonas Gahr Støre lar Ap-nestleder Trond Giske svare. Han er klokkeklar på at han mener angrepene er en del av en bevisst strategi.

— Ja, helt klart. Vi har påpekt for lenge siden at Høyre og Frp har en systematisk negativ kampanje. Vi sa for over et år siden at de kom til både å drive med politiske karakteristikker og personangrep. Da avviste de at det var tilfelle, men det ser vi nå helt systematisk. Det er karakteristikker av Jonas Gahr Støre, og stempling av Ap. Det går ikke på politikken, men mer på slagordplanet. Mange ganger grenser det til det komiske.

— Høyre mener de bare påpeker noe som allerede er der. Du mener at det ikke er behov for å være tydeligere?

— Alle kan sikkert spisse budskapet sitt, men noen ganger må man si at en sak har flere sider, og noen ganger må man ha nyanser, og noen ganger må man til og med bruke tid på å konkludere. Det er en ansvarlig måte å drive politikk på, sier Giske.

- Et eksempel som brukes, er innstramningene til Listhaug: Du gikk ut og sa at dere stort sett var enige, Støre går ut og sabler ned to forslag og anklager Listhaug for retorikken, og Helga Pedersen sier mer kan bli stoppet. Det gir ikke et helt klart bilde?

— Alt dette er i full overensstemmelse. Vi er enige i hovedlinjen, men vi har ikke gitt blankofullmakt.

- Er det et problem hvis det fester seg et inntrykk av at dere vingler?

— Det kommer an på om omgivelsene kjøper Høyres karakteristikker, eller om de ser det som det er, altså negativ politisk kampanje. Dette er noe de har lært av Toryene i Storbritannia og ikke minst republikanerne i USA, som har brukt denne strategien for å vinne frem.

Avviser skittkasting

Sigbjørn Aanes, som er Erna Solbergs høyre hånd og spinndoktor, hevder imidlertid at det ikke er snakk om en fastlagt strategi.

— Det er ikke en plan. Det som er bevisst, er å påpeke hva som er Aps politiske alternativ. Når det er uklart må vi være ærlige på det, sier Aanes til Aftenposten.

  • Hør politisk redaktør Trine Eilertsen og Lars Glomnes snakke om denne saken i ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk: